Geo-tagging op Foto's

22 feb 2014

Alle reacties op dit artikel graag richten aan Geotag at Sailplanet punt NL
Het stuk wordt verder uitgebreid zodra ik (van anderen) meer informatie heb gekregen.

Wat is het?

De meeste digitale camera's slaan hun foto's op in het zogenaamde JPEG formaat. U kunt dat zien aan de naam van de foto. Die eindigt dan op JPG (of JPEG of JP2). Niet alleen het beeld van de foto wordt opgeslagen, maar ook nog extra informatie zoals de naam en serienummer van de camera, de eigenaar, de belichting en nog veel meer. Maar ook is het mogelijk om de exacte locatie, waar de foto genomen is, op te slaan. Hoe? Eenvoudig door de geografische coordinatoren toe te voegen. De niewste mobiele telefoons hebben al Geotagging ingebouwd, maar hoe werkt dat nu eigenlijk?
In mijn voorbeeld gebruik ik een mobiele telefoon die goede foto's maakt en tevens is uitgerust met een GPS-ontvanger. Zodra de foto genomen is wordt gevraagd of de locatie moet worden opgeslagen. Bij bevestiging van de vraag gaat de GPS-ontvanger op zoek naar de satelieten. Als de locatie bepaald kan worden, dan worden de coordinatoren als informatie bij de foto opgeslagen. De informatie zit IN het JPG-bestand opgeslagen.
Omgekeerd kan het ook werken. In een fototoestel dat is uitgerust met GPS wordt dan eerst de GPS aangezet. Zodra de GPS de locatie kan bepalen kunnen we er op uit om de foto's te maken. Als we dan een foto maken, dan wordt meteen bij het opstaan de informatie van de laatste GPS-locatie opgeslagen.
Maar er is ook nog een derde methode!
Mijn dure spiegelreflex heeft geen GPS en kan nog wel wat jaartjes mee. Toch kan ik ook dan een GPS-tag toevoegen aan mijn foto's. Ik heb namelijk een losse GPS-ontvanger, die de mogelijkheid heeft om een afgelegde route op te slaan. Natuurlijk kan ik ook de GPS van mijn mobiele telefoon gebruiken. Net als in het vorige voorbeeld start ik de GPS alvorens ik de foto's ga nemen en zet de logfunctie aan. Nu ga ik op pad en neem foto's in de buitenlucht, maar ook binnen in gebouwen. Ondertussen wordt mijn route opgeslagen. Eenmaal thuis gekomen start ik een programma dat de foto's koppelt aan de route.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. De foto wordt standaard al voorzien van een datum en een tijd. Let er dus op dat de datum en tijd op je fototoestel precies de juiste tijd en datum aangeeft. Het maakt niet uit of het zomertijd of wintertijd is want het programma geeft de gelegenheid om de foto's en de route voor 1 of meer uren te synchroniseren. Het programma leest nu bij iedere foto de datum en tijd in en gaat op zoek in de route welke locatie er bij hoort. Omdat natuurlijk niet exact op het moment van afdrukken een positie is opgelagen zal het programma de dichtstbijzijnde locatie zoeken. Je kunt daarvoor een marge opgeven van bijvoorbeeld 10 seconden tot wel 10.000 seconden. De grote marge komt van pas als je bijvoorbeeld even een museum ingaat of in dat cafe een leuk plaatje schiet. De GPS werkt dan natuurlijk niet, maar de foto's worden getagged op de voordeur van het museum (en misschien de achterdeur van het cafe...)

Waar dient het voor?

Het leuke van Geo-tagging is dat je de foto's op een landkaart kunt plaatsen. Zonder al te veel moeite worden de foto's precies neergezet waar je ze gemaakt hebt. Dus die bijzondere boom of dat leuke huisje is eenvoudig terug te vinden op je landkaart. Een voorbeeld daarvan is te vinden op mijn panoramio-site.
Stoeltjeslift Sud-Tirol
Uitzicht op Racine
Het is jammer dat de optie er bij www.CoachR.com (voorheen TTSM) er niet meer in zit. Ik verwacht wel dat veel sites het Geotaggen van foto's gaan ondersteunen. Ik moet nog even utzoeken of het werkt met Google Earth en Microsoft Virtual Earth. Er zijn natuurlijk ook nog andere grote partijen die dit kunnen aanbieden zoals Tele-atlas, Tomtom en natuurlijk de open source kaart

Software

Het programma dat ik gebruk heet GPicsync. Het is te vinden bij http://code.google.com/p/gpicsync Het werkt uitermate eenvoudig: Vul de map in waar de foto's staan en geef het route-bestand op (in GPX of NMEA). Vul eventueel de Offset in (meestal +1 uur) en voer het maximale tijdsverschil in (bijvoorbeeld 5000 seconden) Het resultaat is dat de foto's getagged worden en dat je tevens een KML bestand krijgt wat je weer kunt gebruiken in Google Earth. De gegevens staan in het fotobestand onder de EXIF informatie. Ik gebruik Irfanview om alle plaatjes te bekijken en die laat alle EXIF en IPTC informatie zien.
Een ander programma heet NDWGeoTag en is te vinden op http://walks.ndrw.co.uk
Ook dit werkt uitermate eenvoudig: vul de map in waar de foto's staan en geef het route-bestand op (in GPX). Vul eventueel de Offset in (meestal 60 minuten) en gaan.

Mario