Klein Vaarbewijs 1 en 2

Klein Vaarbewijs 1

Het klein vaarbewijs is een soort rijbewijs om met een snelle motorboot te mogen varen. Een schip dat sneller vaart dan 20 KM/U vergt meer kennis van de regels op het water dan een roeiboot of een een kleine motorboot. En inderdaad, je hebt ook het vaarbewijs nodig als je schip groter is dan 15 meter.

Voor de meeste mensen is de snelle motorboot de aanleiding om een vaarbewijs te halen. Maar mocht je helemaal gek zijn van dat plezierjacht van 35 meter (en daar ook de pecunia voor hebben) dan moet je dus ook een paar weken in de boeken duiken..

Klein Vaarbewijs 2 ( of 1A)

Wat veel mensen niet weten is dat het vaarbewijs 1 slechts geldig is "op meren en rivieren". Kort gezegd dus niet geldig op het IJsselmeer en op de Oosterschelde, want dat zijn binnenzeeŽn. (Maar ook niet op de Waddenzee en de Westerschelde en zo) Dus wil je toch een dagje naar Pampus of Veere, dan moet je nog even doorzetten en ook die tweede stap maken. Het vaarbewijs 2 is eigenlijk de som van vaarbewijs 1 en toevoeging vaarbewijs A. Er is geen examen vaarbewijs 2, je doet gewoon 2 examens voor 1 geld.

Studie en Ondersteuning

In mijn ervaring is het boekje van de ANWB voldoende om de stof te leren, maar om het examen te halen MOET je de CD erbij kopen. Op de CD staan 700 vragen die erg veel lijken op de examenvragen en als je de oefenexamens goed doorkomt, dan heb je bijna een garantie dat je het examen haalt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een cursus te volgen. Kies er dan wel een die bij je past. Sommigen kiezen voor een cursus van 1 dag, maar ik heb daar zo mijn twijfels bij. Beter is het om bijvoorbeeld 4 of 8 maal 1 uur cursus te nemen, afhankelijk van je eigen ervaring. Dat geeft je de mogelijkheid om de stof voor jezelf te herhalen.

Wat moet je weten

Zoals je ziet heb ik al een en ander op de site gezet. Het zijn juist die dingen waar men moeite mee heeft. Het is een samenvatting die dwars door de stof heen gaat. Eenvoudig weg omdat in het boek niet alles lekker bij elkaar staat en niet in een samenvatting herhaald wordt.

Als je dus nog iets mist op deze site, aarzel dan niet en stuur even een mail naar me toe